Historie ožila na hradě Rychmburk

Dne 29. června 2024 se v obci Předhradí konaly Hradní slavnosti, které ve spolupráci s místními spolky a hradem Rychmburk přilákaly mnoho návštěvníků. Akce začala ve 13:00 a trvala až do 18:00, přičemž návštěvníci si mohli užít pestrý program plný historických aktivit pro děti i dospělé.

Mezi hlavní lákadla patřila dobová střelnice, kde si zájemci mohli vyzkoušet střelbu z luku a vrh sekerou. Pro milovníky rytířských dovedností byly připraveny soutěže, kde si mohli vyzkoušet své schopnosti a odvahu. Výstava dobových zbraní a zbrojí nabídla jedinečný pohled do minulosti a přiblížila návštěvníkům život ve středověku.

Dobová hudba, která zněla areálem, navodila autentickou atmosféru a dodala akci zvláštní kouzlo. Skupina historického šermu „Pernštejni z Pardubic“ předvedla napínavé souboje, které zaujaly diváky všech věkových kategorií. Pro děti i dospělé byla připravena loutková pohádka „V říši skřítků, víl a obrů“, která trvala přibližně 40 minut a pobavila nejen ty nejmenší.

Další atrakcí byly dobové tance, které předváděli nadšení tanečníci v krásných historických kostýmech. Doprovodný program zahrnoval malování na obličej, tvořivé dílničky pro děti, kde si mohly vyrobit vlastní suvenýry, a dobový kolotoč, který byl oblíbeným místem pro rodiny s dětmi. Na prodejních trzích mohli návštěvníci zakoupit různé řemeslné výrobky a suvenýry.

Ukázky práce kováře přilákaly mnoho zájemců, kteří se mohli podívat, jak se kdysi vyráběly různé předměty z kovu. Pro hladové návštěvníky byla připravena Hradní Spižírna, kde si mohli pochutnat na bohatém občerstvení.

Vstupné na akci bylo stanoveno na 160 Kč pro dospělé a 80 Kč pro děti od 6 let. V ceně vstupenky byla zahrnuta i prohlídka expozic hradu Rychmburk, což návštěvníci ocenili.

Parkování bylo zajištěno na okraji obce Předhradí směrem Krouna-Proseč, což usnadnilo přístup k akci.

Celá akce proběhla pod záštitou náměstka hejtmana Pardubického kraje pana Ing. Romana Línka.

Hradní slavnosti v obci Předhradí byly úspěšnou a hezkou událostí, která oživila historii a poskytla návštěvníkům den plný zážitků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *